Icoonproject De Koning - kinderen in de opvang

Kinderen in de opvang
Spelen, natuur en dieren hebben een positief effect op kinderen in de opvang. Stichting Kinderpostzegels zet zich met het project ‘Huisje Boompje Beestje’ in om opvanginstellingen om te vormen tot meer kindvriendelijke locaties. Uit alle aanvragen selecteerde de stichting drie Icoonprojecten: projecten die het verdienen om met een extra financiële impuls hét verschil te maken. De Koning is geselecteerd als zo’n Icoonproject!

Dankzij het Icoonproject kan er bij De Koning een veilige buitenruimte komen waar kinderen en hun ouders kunnen verblijven, spelen, ontspannen en genieten van de natuur. Omdat de natuur een rol krijgt in dit project, ondersteunt IVN ons bij de uitvoering.

Beschutte buitenruimte en een binnenruimte
Het project beslaat de inrichting van het terrein achter De Koning. De gevels van het U-vormige gebouw geven beschutting, de veldjes met bomen en wandelpaadjes liggen er al. Aan de achterkant zal een heg komen. In het midden is een speelweide bedacht, met veilige speeltoestellen en een waterelement. Een ander deel is geschikt voor groente en plukfruit.  En natuurlijk is er ook gedacht aan contact met dieren in de vorm van handzame konijnen.
De aankleding van het terras, het konijnenhok, een kinder- buitenkeuken etc. zal uitgevoerd worden door de timmerwerkplaats van Jobfactory (arbeidsmatige dagbesteding en arbeidstraining).

Het mooie is dat de buitenruimte grenst aan de loungeruimte, waar moeders vaak samenkomen, die ruimte zal worden betrokken bij de buitenruimte.

Het geeft de kinderwerker extra mogelijkheden om te observeren, maar in de eerste plaats is het goed voor de kinderen. Buiten spelen is zo belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Niet alleen voor de noodzakelijke beweging, ook voor de ontwikkeling van hun motoriek en de interactie met andere kinderen. De kamers in de opvang zijn klein. Het is goed als kinderen de ruimte krijgen, en ook eens met vriendjes van school kunnen afspreken. Door dit project krijgen ze de kans weer individu te zijn.

De uitvoering van het project wordt gerealiseerd in 2019.

Beleid
In 2019 zal tevens een start worden gemaakt met het Kinderwerk binnen De Koning waarbij kinderen binnen de Maatschappelijke Opvang als afzonderlijke cliënt zullen worden benaderd. Hierbinnen zal o.a. middels de landelijk erkende methodiek Veerkracht gewerkt worden, welke zich richt op het in beeld krijgen van en traumasensitief begeleiden van kinderen binnen de Maatschappelijke Opvang. Het kinderwerk binnen De Koning sluit aan bij bovenstaande uitbreiding van de kindvriendelijke binnen- en buitenruimte
.

De projectleiding (icoonproject) is bereikbaar via m.rademakers@smo-helmond.nl of op
06 – 42 758 582

Het project is afgerond en de binnen- en buitenruimte zijn officieel geopend op 9 juli 2019. Zie voor meer info bij onze nieuwsberichten.