NIEUWS

Mensen met een verhaal

Portretten van dak- en thuislozen in de Kamenij

Verblijven in de Kamenij, doet niemand zomaar. De mensen hebben geen ander onderdak en daar zit altijd een verhaal achter. Geen sprookjesverhalen, maar ook niet meteen horror. Een paar van die verhalen hebben we opgetekend, om de mensen een gezicht te geven. De komende tijd publiceren we de verhalen, hiermee starten we volgende week, zodat omwonenden en andere geïnteresseerden de dak- en thuislozen in de Kamenij wat beter leren kennen.

Dat willen de mensen die hier verblijven graag. Ze kunnen zich best voorstellen dat omwonenden onzeker zijn over hun aanwezigheid in de wijk, toch willen ze laten zien dat niet iedere dak- en thuisloze een drugsprobleem heeft of crimineel is. En dat dakloos raken echt iedereen kan overkomen. Dak- en thuislozen zijn immers ook maar ‘gewoon’ mensen. Mensen die in hetzelfde schuitje zitten, elkaar helpen, op elkaar letten en er ook voor zorgen dat iedereen op tijd – vóór 22.00 uur ’s avonds – binnen is en dat niemand overlast veroorzaakt.

Vrijwel iedereen in de Kamenij werkt er serieus aan om zijn of haar leven weer op de rit te krijgen. Wat dat betreft zou je – zuur genoeg - COVID-19 een positieve ontwikkeling kunnen noemen: dankzij het coronavirus is er extra opvang in Helmond. Daardoor hoeven enkele tientallen mensen niet op straat te leven. Daardoor krijgen die mensen veel sneller begeleiding dan voorheen. Daar zijn ze dankbaar voor. Het opkrabbelen gaat soms met vallen en opstaan en het is hard werken. Een glimlach of een groet van een voorbijganger is daarbij altijd welkom.

U kunt deze verhalen vanaf volgende week lezen op onze speciale pagina van De Kamenij


Een schatkamer voor (aanstaande) moeders in de crisisopvang

Onze crisisopvang De Koning heeft een schatkamer aan spullen mogen ontvangen voor onze moeders en aanstaande moeders.
Playgro Europe BV in Boxtel schonk ons een legio aan spullen.
Moeders verdienen altijd een mooi cadeau en de moeders in de opvang zeker. Zij kunnen het zo goed gebruiken.

Deze actie is toch hartverwarmend en we bedanken dan ook van harte voor deze welkome gift.
Geloof ons nu maar dankzij jullie hartverwarmende actie zullen we veel blije gezichten in onze opvang zien.

 


Feestje opening project Toby de Eekhoorn

Afgelopen dinsdag was er een feestje in de opvang De Koning.
Het project Toby de Eekhoorn, mede tot stand gekomen door bijdragen van de fondsen: Thomas van Villanova, Coovels Smits stichting en het Tiny en Annie van Doorne fonds werd opgeleverd.

Het kindvriendelijk maken van deze opvang is uitgevoerd middels beeldvorming van Toby de Eekhoorn die samen met zijn vriendjes geen thuis meer had en een tijdelijk huisje hebben gevonden in de boom in de entree van de Opvang.
Het was een gezellige opening die werd opgeluisterd met muziek en een dansje onder de boom door de kinderen in de opvang.


Du Pré en Arveco slaan handen ineen en steken Zorgtuinderij de Bundertjes volledig in het nieuw

Helmond, 25 aug 2020
Wat te doen met nieuwe bedrijfskleding met een oud logo, als je overgaat op een nieuwe huisstijl. Du Pré en Arveco weten hier raad mee en schenken deze bedrijfskleding aan Zorgtuinderij de Bundertjes! De samenwerking is tot stand gekomen na contact door Arveco. Arveco is gevestigd in Helmond en leverancier van bedrijfskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen. Zij werken al jaren nauw samen met Du Pré Groenprojecten en samen hebben zij een gemene deler; Zo duurzaam mogelijk te werk gaan. Toen Arveco de opdracht kreeg van Du Pré om nieuwe bedrijfskleding te ontwikkelen startte ook het proces om de overgebleven bedrijfskleding op een duurzame wijze opnieuw in te zetten. De visie van Du Pré is dat de waarde van groen van groot belang is voor mens en milieu. In zorgtuinderij De Bundertjes is dan ook de perfecte aansluiting voor dit project gevonden. Deelnemers en personeel van zorgtuinderij de Bundertjes krijgen voor het eerst nieuwe bedrijfskleding. Kleding voorzien van het logo van De Bundertjes en het oude bedrijfslogo van Du Pré. Het is voor bezoekers nu goed herkenbaar wie bezoeker is en wie bij zorgtuinderij de Bundertjes werkt. Dit helpt hen om veilig en schoon te werken in kleding die daartegen bestand is.


Sociaal restaurant Ratatouille heropent haar deuren op 15 juni aanstaande en ontvangt een welkome sponsoring

 

Tijdens de Coronacrisis was Jobfactory.nl  genoodzaakt ons sociaal restaurant Ratatouille te sluiten, maar met de huidig geldende maatregelen kunnen zij de deur weer op 15 juni openen om u als gast te ontvangen.

“Omzien naar elkaar Helmond” heeft hierbij gezorgd voor een welkome extra sponsoring van maaltijden. Een geweldig initiatief - voornamelijk voor ouderen - van de KBO Stiphout Warande. waardoor we de eerste 80 maaltijden gratis kunnen aanbieden. Onze hartelijke dank hiervoor.

Ratatouille heeft bij de tafelschikking rekening gehouden met de 1,5 m geldende afstand en er is nu plaats voor maximaal 20 personen. Iedere gast zal zich moeten houden aan de RIVM richtlijnen.

Wilt u direct voor de eerst volgende datum reserveren, dan kan dat via de site Jobfactory.nl onder het kopje “Reserveren Sociaal Restaurant Ratatouille”.
De reservering is belangrijk, omdat alléén dan een plekje gegarandeerd kan worden. Mocht dit niet lukken dan kunt u even bellen.

Bij uw eerste bezoek kunt u ook meteen kennismaken met de nieuwe kok Piet die samen met Kim de lekkere maaltijden voor u bereidt.


SMO staat als een huis

Onze collega's zijn tijdens de coronacrisis aan het werk op een andere dan hun normale werkplek. Flexibiliteit ten top. Hier een korte impressie met interviews SMO medewerkers.


Ouddoorconcert bij Huize d’n Herd

Gisteren werden bewoners en medewerkers Huize d’n Herd verrast met een ”oudDoorconcert” georganiseerd door Lange Leve Cultuur Helmond met gastoptredens van Erica Wessels & Irma Martens en Marcel Stevens. Want hebben we genoten.

Zie hier het filmpje voor een impressie van het concert of kijk op onze FB pagina.


Moederdagactie van Jobfactory

Bent u op zoek naar een leuk kado voor Moederdag? In de webshop van Jobfactory vindt u originele kadootjes.


Eindhovens Dagblad bezocht noodopvang daklozen in De Braak Helmond

Het Eindhovens Dagblad kwam afgelopen week een korte video maken van de Noodopvang Daklozen in Helmond.

 


Het coronavirus "Samen staan we sterk"

SMO Helmond e.o. heeft samen met de gemeente Helmond een noodlocatie in sportzaal De Braak opgezet waar daklozen 24 uur per dag (onder toezicht van SMO) kunnen verblijven. Dit sluit aan bij de huidige richtlijnen van de Rijksoverheid en het RIVM. Op deze manier kunnen we monitoren hoe het gaat met de gezondheid van de daklozen in Helmond/onze regio en voorkomen we zo veel mogelijk de verspreiding van het virus.
 
De daklozen melden zich zelf bij ons of worden door ketenpartners binnen Helmond verwezen of door politie/bemoeizorg GGZ naar ons toegebracht.
Op de eerste dag dat we open gingen hebben zich al 12 daklozen gemeld.
 
Nu de noodlocatie in gebruik is komen we natuurlijk zaken tegen die aangeschaft moeten worden. In een eerder bericht heeft u al kunnen lezen over de bijdragen die we mochten ontvangen.
Vandaag kregen we o.a. bericht van Stichting Steun Welzijnszorg dat we toilettassen met inhoud kunnen aanschaffen voor daklozen, hebben we de toezegging van de Beelsfundatie voor sokken en badslippers, desinfectiemiddelen ontvangen van Bavaria en via aanvraag van de gemeente Helmond twee computers van e-Quest.
De inventarisatie van de behoefte wordt dagelijks bijgesteld.

SMO is blij met deze bijdragen en de crisis brengt ook veel burgerinitiatieven op gang (zo worden er o.a. tijdschriften gebracht en krijgen wij regelmatig een mooi persoonlijk aanbod).
Heel fijn dat het motto “samen door de crisis” ook een werkelijkheid is. Aan u allen onze hartelijke dank.

Super Sociaal tijdens de coronacrisis

Helmond dit is onze wijk heeft de Super Sociaal in de afgelopen dagen bezocht. Ook de Super Sociaal heeft tijdens de crisis de regels aangepast. Wij zijn trots op onze medewerkers en vrijwilligers daar. Zie voor meer dit filmpje


SMO opent in samenwerking met gemeente Helmond noodopvang voor daklozen (coronacrisis)

Kijk hier het filmpje
In samenwerking met de gemeente Helmond is SMO de laatste week druk bezig geweest met de inrichting van een extra noodvoorziening voor dak- en thuislozen in Helmond. Deze noodvoorziening kan de bestaande nachtopvang ontlasten  - als dit nodig mocht blijken - en zo hebben dak- en thuislozen een plek waar zij ’s nachts, maar ook overdag terecht kunnen. Natuurlijk zorgen wij dat deze opvang voldoet aan de richtlijnen van het RIVM.

Een hele klus maar we hebben al bijzondere hulp mogen ontvangen. Zo is er allerlei; beddengoed is opgehaald bij @Het Goed in Schijndel, het Leger des Heils heeft bedden uitgeleend, Stichting Thomas van Villanova heeft een tv geschonken, Bavaria heeft ons voorzien van desinfecterende middelen, een leverancier in Helmond heeft washandjes geschonken. Al met al met deze hulp en onze inzet hebben we iets moois neer kunnen zetten. Onze dank hiervoor is natuurlijk groot."

Heeft u vragen hierover dan kunt u terecht op telefoonnummer 06 89971714

 

 


Brandevoortse Hoeve schenkt asperges

In deze tijd hebben we het natuurlijk allemaal moeilijk en het mooie is dat er bijzondere initiatieven ontstaan. Zo kregen wij gisteren voor de Super Sociaal van de Brandevoortse Hoeve heerlijke asperges geschonken. De klanten van de Super Sociaal zijn hier heel blij mee. Dank aan de Brandevoortse Hoeve!


Met dank aan voetbalvereniging DVG Liempde

Hartelijk dank voetbalvereniging DVG Liempde voor jullie schenking. We gaan dit met de bewoners van De Koning goed gebruiken.


1000ste klant bij Super Sociaal, supermarkt voor minima Helmond

Gisterenmiddag, 17 maart werd Anne-Marie uit Helmond verrast toen zij zich in liet schrijven als klant bij Super Sociaal. Ze kreeg een bos bloemen, als duizendste klant van deze supermarkt voor minima van SMO Helmond e.o.
 
“Ik was al langer van plan om een keer te komen, maar ik stel altijd alles uit” vertelt Anne-Marie. Sinds augustus leeft zij van 30 euro per week. “Ik ging eerst naar de Voedselbank en naar Hart voor Minima, maar die zijn gestopt. Ik vind het niet erg dat ik in deze supermarkt moet betalen voor mijn boodschappen. Als dit er niet zou zijn zou ik naar een normale supermarkt moeten, maar daar kan ik lang niet zoveel halen voor het geld dat ik hier besteed”.
In een jaar tijd is het aantal vaste klanten van Super Sociaal verviervoudigd. “Natuurlijk hebben we daar een dubbel gevoel over. Liever zouden we niet nodig zijn. Maar nu we er toch zijn, zijn we heel blij dat we van betekenis kunnen zijn voor zoveel mensen met een smalle beurs” vertelt winkelmanager Joop van Stiphout, zichtbaar trots. “We doen dit werk met een heleboel vrijwilligers. Ondanks de Corona crisis waren ook vandaag weer ontzettend veel mensen voor onze klanten in touw, voor en achter de schermen.” Net als andere supermarkten merkt Super Sociaal dat de drukte sinds de crisis flink is toegenomen. En dan vandaag dus: de duizendste klant die een pasje voor de winkel in ontvangst mag nemen: “Ik ben blij dat ik eindelijk de stap heb gezet!”
 
links Anne-Marie, rechts Joop van Stiphout (winkelmanager)

Maatregelen Corona bij SMO Helmond

Het nieuwe coronavirus heeft de boel flink op zijn kop gezet. Ook wij doen wat nodig is om de verspreiding van het griepvirus te vertragen terwijl we 24 uur per dag blijven zorgen voor iedereen die onze hulp ontvangt of nodig heeft.
We merken dat onze medewerkers zich ook in crisistijd fantastisch blijven inzetten voor onze cliënten. Daar zijn we trots op. We zijn dankbaar voor alle hartverwarmende steunbetuigingen die we ontvangen. Om onze cliënten en medewerkers zo goed mogelijk te beschermen, hebben we binnen SMO de volgende maatregelen afgesproken.
Dit is wat we binnen SMO doen om ook in crisistijd klaar te staan voor onze cliënten:
• Onze medewerkers werken zoveel mogelijk thuis. Ons contact met onze cliënten en elkaar zal niet stilvallen. We laten het op afstand verlopen met digitale middelen, en groepsbesprekingen worden conference calls.
• Als er toch persoonlijk contact nodig is, bijvoorbeeld in acute gevallen, leven we hierbij de richtlijnen van het RIVM strikt na. We geven geen handen, we houden anderhalve meter afstand en wassen geregeld onze handen.
• Ook met externen hebben we veel overleg om hulpverlening te laten doorgaan en ons voor te bereiden op de uitdagingen waarmee we in de toekomst nog te maken kunnen krijgen.
• Binnen onze zorglocaties zijn maatregelen getroffen om meer afstand van elkaar te kunnen bewaren en bezoek is tot nader order niet mogelijk.


We bedanken iedereen voor het begrip, en het mede opvolgen van deze maatregelen. Laten we goed voor elkaar blijven zorgen.
Vragen kunnen gesteld worden bij centraalbureau@smo-helmond.nl.
 


VOORLOPIGE SLUITING SOCIAAL RESTAURANT RATATOUILLE i.v.m. Coronavirus

Beste bezoekers

SMO volgt de richtlijnen van het RIVM en heeft daarom besloten het sociaal restaurant Ratatouille met ingang van vandaag tot nader bericht te sluiten. Wij hopen op uw begrip.


SaldoPlus vernieuwd logo en website

Onze samenwerkingspartner SaldoPlus heeft haar website en logo gewijzigd. Zij nodigen u uit om een kijkje te nemen. 


Een nieuw gezicht, hetzelde geluid (persbericht Valente.nl)

Een nieuw gezicht, hetzelfde geluid
Federatie Opvang en RIBW Alliantie slaan de handen ineen en gaan samen verder als Valente, branchevereniging voor participatie, begeleiding en veilige opvang. Hoewel naam en uitstraling nieuw zijn, is onze focus onveranderd: Valente maakt zich sterk voor kwetsbare personen in onze samenleving.
We zorgen ervoor dat de stem van duizenden cliënten en professionals wordt gehoord in de politiek en maatschappij. Op lokaal, regionaal én landelijk niveau. Dat doen we onder meer door organisaties te adviseren, kennisdeling en ervaringsdeskundigheid te faciliteren en belanghebbenden te raadplegen en informeren.
De vereniging ziet zichzelf als het sociale geweten van Nederland: Valente stelt het bewaken van het grondrecht op wonen en het leven in een veilige omgeving als haar belangrijkste taken. De vereniging maakt zich sterk voor groepen in de samenleving voor wie dat niet, of niet direct, binnen handbereik is.
Als verbindende schakel tussen partijen en belangen zorgt Valente ervoor dat professionele begeleiding en ondersteuning wordt geboden aan mensen die kampen met stevige psychische of psychosociale problemen, of die moeten leven onder dreiging van huiselijk geweld of uitbuiting. Mensen die dak- of thuisloos zijn, of die vanuit een tijdelijke opname of detentie hun leven weer willen oppakken. Die geboden ondersteuning is structureel en gericht op een duurzame verbetering van elke afzonderlijke situatie. Daarbij hanteert de vereniging het fundamentele uitgangspunt dat ieder mens telt.
Fusie tussen Federatie Opvang en RIBW Alliantie
Vereniging Valente komt voort uit een fusie van Federatie Opvang en RIBW Alliantie. ‘Valente’ betekent in verschillende Romaanse talen krachtig, gezond, dapper en getalenteerd. Het heeft dezelfde afkomst als het Engelse ‘value’ (waarde). ‘Vallum’ is daarnaast Latijn voor ‘beschutting’.
Hoewel de twee afzonderlijke verenigingen zich richtten op verschillende, specifieke terreinen binnen de maatschappelijke hulpverlening, was er één gezamenlijk doel: ondersteuning en veiligheid bieden aan kwetsbare groepen.
Met de fusie op 1 januari 2020 ontstaat een breed georiënteerde branchevereniging met een groot netwerk, een enorm draagvlak en zeer specialistische kennis over de maatschappelijke hulpverlening en geestelijke gezondheidszorg. Dit maakt Valente tot een krachtige kennispartner voor overheden, het bedrijfsleven, media, zorgprofessionals en maatschappelijke instanties.
Meer informatie vindt u nu nog op www.opvang.nl en www.ribwalliantie.nl. Vanaf 1 januari 2020 vindt u ons via www.valente.nl.

Dank voor uw gift tijdens afscheidreceptie Jurgen Feuerriegel

Jürgen Feuerriegel gaf tijdens zijn afscheid aan dat hij de voorkeur gaf aan een bijdrage voor het Sociaal Restaurant Ratatouille.
Velen zijn daar in tegemoet gekomen met een gift. Geweldig.

Namens hem willen wij u dan ook van harte bedanken voor deze steun. U draagt hierdoor bij aan de armoedebestrijding binnen Helmond.

symposium 25 jarig jubileum SMO en afscheid bestuurder Jurgen Feuerriegel

Gisteren een geweldige opkomst bij het symposium van SMO en het afscheid van Jurgen Feuerriegel.

Wil je onze nieuwe bedrijfsfilm bekijken waarvan gisteren tijdens symposium de primeur. Kijk

youtube.com/channel/UChveg…

 


Nieuwe samenwerkingspartner Jobfactory

Jobfactory heeft sinds kort een nieuwe samenwerkingspartner, Zuiderbos Helmond, mogen verwelkomen. Zuiderbos is een school voor speciaal onderwijs die leer- ervaringsplekken bij ons gaat inkopen. Jobfactory heet de leerlingen van harte welkom voor het praktijkonderwijs binnen de afdelingen.


2018.... wat hebben SMO en partners gepresteerd?

We hebben een korte samenvatting gemaakt over 2018 die u via deze link kunt lezen.


Nieuwe bedrijfsfilm Jobfactory.nl

Vandaag hebben wij de nieuwe bedrijfsfilm van Jobfactory.nl gelanceerd. Via deze link kun je die zien.
Op de site van Jobfactory staan ook informatieve films voor verwijzers/cliënten.

 


Nieuwe directeur-bestuurder start 1 oktober 2019

Beste stakeholders,
 
Als stakeholder van SMO bent u voor ons een belangrijke partner. De afgelopen maanden hebben in het teken gestaan van het zoeken naar een nieuwe directeur-bestuurder voor SMO.
Het is met groot genoegen dat de Raad van Toezicht aan u bekend kan maken dat het gelukt is in de opvolging van
Jürgen Feuerriegel (bestuurder) en Bart Hendriks (directeur) te voorzien. Bart is sinds 1 juli met pensioen en Jürgen vertrekt aan het einde van dit kalenderjaar.
Mevrouw Kitty de Laat start op 1 oktober als directeur-bestuurder van SMO. Kitty heeft haar sporen verdiend in de gemeentelijke wereld en als bestuurder van een maatschappelijke welzijnsorganisatie. Ze zal zich na 1 oktober ongetwijfeld zelf uitgebreider aan u voorstellen.
 
De komende maanden zal er verder gewerkt worden aan het voorbereiden van een goede overdracht. We wensen u allen een prettige zomervakantie. 
 
Peter Adriaans
Voorzitter Raad van Toezicht


Feestelijke opening binnen- en buiten speelterrein voor kinderen in de opvang

Op dinsdag 9 juli om 15.30 uur werd in SMO De Koning aan de Brevierpad 2 in Helmond de nieuwe binnen- en buitenruimte voor de kinderen in de opvang geopend.

Kinderen in de opvang
Het project ‘Huisje Boompje Beestje’ is een initiatief van Stichting Kinderpostzegels voor kinderen in de opvang waarbij het aandachtspunt lag op spelen, natuur en dieren.

Bestuurder Jurgen Feuerriegel opende de beschutte buiten- en binnenruimte met dank aan Kinderpostzegels, IVN, Rabo wijkfonds, timmerwerkplaats Jobfactory, vrijwilligers en de leveranciers uit de regio die materialen geschonken hadden.

De kinderen hadden het direct naar hun zin, na het officiele gedeelte en het oplaten van wensbalonnen werden de speeltoestellen volop gebruikt.


Uitreiking certificaten catering medewerker bij Jobfactory

Gisteren werden er certificaten OCC B uitgereikt aan deelnemers bij Jobfactory. Wij feliciteren hen met dit resultaat.

van links naar rechts: Natasja Luijten, Kim van Asten (medewerker Jobfactory), Marily de Kort (Kort Support Service), Kevin Arts en Rutger van den Nieuwenhof


Nieuw portaal/entree Jobfactory

Jobfactory in Helmond heeft afgelopen weekend nieuwe belettering van het portaal gekregen. Het grijze gevaarte is nu vervangen door een kleurrijk en fraai portaal. 


Suïcidepreventieproject Supremocol

SMO gaat meewerken aan een suïcidepreventieproject op het verbeteren van de ketenzorg voor mensen met een verhoogd suïciderisico in Noord Brabant. Het doel is om aan de hand van vier pijlers het aantal zelfdodingen in Noord Brabant met 20% te laten dalen.


Clientenraad naar Utrecht

Op donderdag 11 april 2019 heeft onze Clientenraad deelenomen aan het LCR-congres 2019
in Super Nova van de Jaarbeurs in Utrecht.
Een interactieve dag, waarbij kennis en ervaringen van de deelnemers centraal staan.


Reserveer in uw agenda: Jaarlijkse seizoen opening De Bundertjes op Moederdag op 12 mei 2019

Op 12 mei zal de jaarlijkse seizoen opening van de Bundertjes in het teken staan van MOEDERDAG. Iedereen is welkom.

De Bundertjes zorgt voor een heerlijke home made tractatie (keuken Jobfactory) voor bij de koffie of thee.

Lees meer op de site van www.debundertjes.nl


Medewerkers Jobfactory aanwezig bij lancering ontwerp Social Label in Milaan

Afgelopen week was Jobfactory aanwezig op de designweek in Milaan.
Daar werd o.a. het ontwerp van Ilse Crawford & Oscar Pena Fourth-productlijn binnen de
designcollectie Social Label gelanceerd.
De subtiele houten kruk sluit naadloos aan bij de ontwerpfilosofie van het sociale label.
De kruk wordt met ondersteuning van de gemeente Helmond uitgevoerd door deelnemers van de
timmerwerkplaats Jobfactory met restfluweel van Koninklijke Raymakers Helmond.


Jobfactory en Tiendas Diferentes

Gepubliceerd op 22 maart 2019 in Ditisonzewijk.nl
door: Global Trade @Diferentes

“Sinds kort zijn de handgemaakte klein meubelen en gebruiksvoorwerpen van (gerecycled) hout gemaakt door deelnemers van de Jobfactory te koop bij Tiendas Diferentes.
 De 2 bedrijven zijn een samenwerkingsverband aangegaan, nadat ze met elkaar in contact kwamen via Lokaal Cadeau. Een platform waar lokale ondernemers producten aanbieden waarmee bedrijven hun werknemers de mogelijkheid kunnen bieden hun eigen (kerst) cadeau samen te stellen.

De Jobfactory was al enige tijd opzoek naar mogelijkheden om de door hun gemaakte producten aan een breder publiek te kunnen aanbieden. En Tiendas Diferentes was op zoek naar een mooie en unieke aanvulling op het assortiment.

Het is mooi om te kunnen bijdragen aan een extra stimulans voor de deelnemers van de Jobfactory door hun producten in de winkel te verkopen. De deelnemers hebben vaak een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. En zo kunnen we ze laten zien dat hun werk echt gewaardeerd wordt, aldus Jeanette Hendriks eigenaresse van Tiendas Diferentes.

Wat wij belangrijk vinden is dat we het verhaal achter het product kunnen vertellen. Dat is ook de reden dat we ons beperken tot een klein aantal ondernemers die hun producten bij ons in de winkel verkopen. En de Jobfactory past daar prima tussen.

We zijn natuurlijk wel afhankelijk van de capaciteit van de deelnemers en daarom starten we met een klein assortiment die we langzaam gaan uitbreiden. We willen niet meteen te veel druk bij de deelnemers neerleggen”

Suzanne Siany van de Jobfactory is blij met de samenwerking. “We waren inderdaad al langere tijd op zoek naar een extra verkooppunt. Klanten kunnen natuurlijk bij ons op locatie aan de Engelseweg langskomen en we verkopen ook producten bij onze tuin de Bundertjes (Bosselaan 2), maar een winkel in het centrum van de stad is natuurlijk perfect. Ik weet zeker dat onze deelnemers hier erg trots op zullen zijn”.

 


De Bundertjes, een van de goede doelen bij het Drakenfestival 2019

 Helmondse drakenbootraces zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 15 en zondag 16 juni aanstaande. Jaarlijks is dit festival een groot succes. Het kanaal in het centrum van Helmond staat weer in het teken van deze sportieve krachtmeting op het water. Volgens eeuwenoude Chinese tradities strijdt een groot aantal teams tegen elkaar in echte drakenboten. 
Wij zijn blij dat onze zorgtuinderij DE BUNDERTJES dit jaar tot een van de drie GOEDE DOELEN is benoemd!
Meer informatie vindt u op de website van Drakenbootfestival


Bijdrage Jobfactory en Super Sociaal een campagne Koffie in Helmond

SMO heeft met Jobfactory en Super Sociaal een kleine bijdrage geleverd aan de campagne Koffie in Helmond door het mee uitdelen van een warm kopje koffie met een heerlijk koekje.


SMO verbetert en heeft aandacht voor positie kinderen in de opvang

‘Het is belangrijk dat kinderen en jongeren in de vrouwenopvang en maatschappelijke opvang worden gezien als individuen en dat zij zorg op maat krijgen”

Sta op voor de rechtsstaat! Persbericht

Gezamenlijke verklaring van de Nederlandse orde van advocaten, de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, Sociaal Werk Nederland, de Federatie Opvang en de RIBW Alliantie.

Nederland is een rechtsstaat. Een staat waarin mensen kunnen rekenen op de bescherming van hun rechten en vrijheden. Tegenover de overheid, maar ook tegenover andere partijen. De toegang tot het recht is dan ook een grondrecht dat door de overheid moet worden gewaarborgd. Daarvoor is onder andere hard nodig dat mensen met een probleem de juiste hulp krijgen. Dat er betaalbare griffierechten, het toegangskaartje voor de rechtbank, zijn. Maar ook dat rechtzoekenden met een lager inkomen een advocaat kunnen betalen.

Een rechtsstaat voorkomt onder andere klassenjustitie, dus dat de één door zijn of haar afkomst niet meer rechten heeft dan de ander. Het biedt rechtszekerheid, dus dat je weet wat je rechten zijn en dat deze uitgevoerd worden. Het beschermt ons tegen de macht van de overheid door middel van grondrechten, wetten en andere regels. Het betekent dat er toegang is tot onafhankelijke rechters die de naleving van deze wetten en regels toetsen, maar ook dat er toegang is tot betaalbare en goede rechtsbijstand in het geval van een juridisch probleem.

 

Om ervoor te zorgen dat rechten en plichten gehandhaafd kunnen blijven worden hebben we onze rechters, advocaten en andere (rechts)hulpverleners hard nodig. Daarvoor is nodig dat voldoende wordt geïnvesteerd. Dat we in Nederland in een rechtsstaat leven is namelijk ook ‘gewoon’ iets om trots op te zijn en belangrijker nog: om ervoor te waken dat hij blijft. Sta met ons op voor de rechtsstaat!


Met weinig geld zoveel mogelijk mensen helpen; een artikel van de Federatie opvang - SaldoPlus

In het kader van 'initiatieven in opvang en beschermd wonen' is directeur Erwin Derks van SaldoPlus geïnterviewd door de Federatie Opvang:

"Sinds 2006 timmert stichting SaldoPlus aan de weg als financieel dienstverlener voor mensen die zelf hun financiën niet kunnen beheren. Zelf voortgekomen uit de maatschappelijke opvang in Helmond, kent SaldoPlus de problematiek van kwetsbare burgers en weet daar uiterst zorgvuldig en effectief mee om te gaan.
Met name omdat specialistische financiële kennis in de maatschappelijke opvang ontbrak, werd SaldoPlus in 2006 opgericht als onderdeel van SMO Helmond. Inmiddels is de stichting geheel zelfstandig en vervult zij een regionale functie, waarbij zij samenwerkt met diverse organisaties en gemeenten in de regio. De twee pijlers van SaldoPlus zijn inkomensbeheer en bewindvoering".
Het hele artikel kunt u lezen via deze link.


Nieuwe partner Jobfactory : Samenwerkingsverband Helmond Peelland VO

Via onze bestaande partner Speciaal Onderwijs De Korenaer, heeft Jobfactory een nieuwe partner gevonden die een klaslokaal gaat huren en enkele plekken heeft ingekocht om met jongeren op de locatie te komen leren en werken: wij heten het samenwerkingsverband Helmond Peelland VO van harte welkom en zien uit naar de samenwerking.

 


Woonbegeleiding wijkgebonden - nieuwe flyer Woonbegeleiding aan huis

Met ingang van 1 oktober jl. is SMO Woonbegeleiding gaan werken met wijkgebonden teams, die beter herkenbaar zijn voor onze cliënten en partners/gemeente die ook steeds meer wijkgeorganiseerd zijn.

SMO Woonbegeleiding heeft o.a. hiervoor ook een nieuwe flyer uitgebracht die uitgezet is via huisartsen, apothekers en wijkgebouwen binnen Helmond en de peelregio. U kunt hier de nieuwe flyer bekijken.


Onderzoek tevredenheid clienten en medewerkers

Clienttevredenheid 2018
De organisatie maakt hiertoe gebruik van de landelijke vragenlijst van de CQ-index (de Cliëntenraad wordt betrokken bij het onderzoek). Dit onderzoek wordt 1 keer per twee jaar door een extern onafhankelijk bureau uitgevoerd.
In juni 2018 is door het onderzoeksbureau Triqs (Zwolle) een CQ-I meting uitgevoerd.
Op de vraag ‘Welk cijfer geeft u de zorginstelling’ zijn de uitkomsten als volgt:

Locatie
2018
Huize d’n Herd
7,2
De Koning
5,9
Woonbegeleiding
8
Sociale Activering
7,6

 

 

Medewerkerstevredenheid 2017
De organisatie maakt hiertoe gebruik van een externe onderzoeksbureau en wij hebben onlangs de uitslag van dit onderzoek ontvangen.
Het cijfer voor SMO als geheel was 7.6 en daarmee 0.6 punten hoger dan in 2015.


Her-opening Super Sociaal door wethouder Erik de Vries, gemeente Helmond

Gisteren heeft wethouder Erik de Vries van de gemeente Helmond de vernieuwde Super Sociaal heropend.
Een uitbreiding in het aanbod, een verbouwing van de winkel en nu ook open voor een nieuwe doelgroep.


Opening speel- dierenweide en terras Zorgtuinderij De Bundertjes 27 mei 2018

Op zondag 27 mei aanstaande zal zorgtuinderij De Bundertjes aan de Bosselaan 2 in Helmond voor het eerst haar deuren openen voor het publiek.


SaldoPlus in Helmond helpt mensen met schulden

HELMOND - SaldoPlus in Helmond helpt mensen die in de schulden terecht zijn gekomen. Erwin Derks (42) is de nieuwe directeur van de stichting. 

Dit is de inleiding van het artikel in het Eindhovens dagblad. Wil je meer lezen dan verwijzen wij hier graag naar www.ed.nl/helmond/saldoplus-in-helmond-helpt-mensen-met-schulden~a6af411d/


Gedreven door kennis, bewogen door mensen

 SMO is lid van en neemt deel aan de Academische Werkplaats Impuls van het Radboud UMC. Met de link naar dit filmpje kunt u zien wat dit betekent.     vimeo.com/258586088

 


Besloten sociaal restaurant Ratatouille

In november en december 2017 was het op maandagen en donderdagen steeds erg druk in het besloten Sociaal Restaurant Ratatouille. Gemiddeld kwamen er elke keer ruim 30 gasten per avond eten.

Vanaf maandag 8 januari 2018 is het restaurant aan de Engelseweg 127 (achterzijde) weer geopend (op de maandag- en donderdagavonden) uitsluitend voor klanten van de Super Sociaal, van SMO, Jobfactory en de Ruilwinkel die beschikken over een zogenaamde inkomstenverklaring.


Klokkenluidersbeleid

SMO en Ondernemingsraad zijn vandaag tot instemmend besluit gekomen t.b.v regeling vermoeden misstand onregelmatigheid - onderdeel klokkenluidersbeleid


Deelnemers OP WEG NAAR WERK ontvangen certificaten

Vandaag werden opnieuw certificaten uitgereikt. Vier deelnemers ontvingen het certificaat KAS (keuken assistent). SMO feliciteert hen van harte.


Start samenwerking academische werkplaats Impuls

 


Onzichtbare kinderen worden zichtbaar!

"Kinderen die thuis niet veilig zijn proberen dat vaak voor de buitenwereld verborgen te houden".
Ook SMO laat medewerkers scholen via www.augeo.nl


Oranjefonds fotografeert deelnemers OP WEG NAAR WERK

Met steun van het Oranjefonds, de Coovels Smits stichting en Thomas van Villanova is SMO - www.Jobfactory.nl begin 2016 gestart met het project Op weg naar werk. Een project waarin de arbeidsmarkt bereikbaarder wordt voor deelnemers door het behalen van certificaten zoals o.a. heftruck, KAS, VCA, VCA groen. Onlangs is het Oranjefonds op bezoek geweest en heeft prachtige foto's gemaakt. Hier een van de foto's gemaakt door OranjeFonds - Frank van Beek.


Begeleiding voor personen met lichte verstandelijke beperking WLZ - VG

SMO Helmond kan mensen helpen met een lichte verstandelijke beperking. Met ingang van 1-1-2017 heeft SMO de erkenning en toelating vanuit het Zorgkantoor om de functie verblijf voor mensen met een indicatie VG te bieden. Deze mensen kunnen terecht in een studio in De Koning waar 7 x 24 uurs toezicht en persoonlijke begeleiding aanwezig is. Is er een vorm van behandeling nodig dan zal een beroep gedaan worden op externe expertise. Voor aanmelding en meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Centrale Intake 0492-504390. centrale-intake@smo-helmond.nl


OP WEG NAAR WERK

Artikel Oranje Fonds 11.07.2016:

Trainingscentrum voor de vergeten groep ‘Op weg naar werk’

Met een nieuw trainingscentrum wil SMO Helmond de arbeidsmarkt bereikbaar maken voor iedereen. Ook voor diegene die tussen wal en schip dreigen te vallen. Een groep mensen is eigenlijk ‘te goed’ voor dagbesteding, maar komt niet in aanmerking voor opleidings- en re-integratietrajecten. Terwijl ze toch echt wel wat in hun mars hebben. 


De Koning: plek voor SMO (een artikel uit de nieuwsbrief van Bergopwaarts)

DONDERDAG 24 MAART 2016 

In 2008 kocht Bergopwaarts het voormalige klooster Christus Koning in Helmond om er jongerenhuisvesting van te maken. SMO zit er al sinds 2010 met crisisopvang en begeleid wonen voor jongeren. Vanaf nu komen er nog meer plekken voor SMO in het gebouw vrij, waardoor de stichting in totaal 25 extra appartementen tot haar beschikking krijgt. Uiteindelijk zal het monumentale pand in zijn geheel worden bewoond door cliënten van SMO.


WIJZIGING LOGO HUISSTIJL SMO HELMOND

 Het logo van SMO Helmond heeft vandaag een toevoeging in de vorm van een pay off gekregen. Dat wil zeggen dat de tekst “van opvang naar huis” als zin is toegevoegd onder het bekende logo. In de loop van de week zal het oude logo in onze PR uitingen zoveel mogelijk vervangen worden 

 
 

VERLENGING HKZ KWALITEITS KEURMERK

Gisteren heeft de externe audit bij SMO plaatsgevonden ten behoeve van verlenging certificering HKZ. De verlenging toont opnieuw aan dat de zorg van SMO voldoet aan alle kwaliteitseisen én dat SMO de cliënt centraal stelt. Directie en management hebben alle medewerkers bedankt voor hun inzet.


SMO video


SMO bestaat 20 jaar

SMO vierde haar 20 jarig jubileum op 26 november 2015. Het thema "niet alle aardbeien gaan naar de veiling"   werd op een unieke wijze met medewerking van clienten tot uiting gebracht. Een kijkje in het leven van de mensen waarmee SMO te maken heeft. 


ZORGSITE HELMOND

Medewerkers en clienten van SMO Helmond maken graag gebruik van de Zorgsite Helmond en van Zorgvoorelkaar.com
Voor meer info zie:
http://helmond.zorgsite.nl/nl/
http://zorgvoorelkaar.com/

 


Verbinden & Vernieuwen 02-2014 Aloysius - Jobfactory

 Leren en werken in de Helmondse Jobfactory. Een uitgebreid en leuk artikel in de nieuwsbrief van de Aloysius.

Wil je het helemaal lezen klik dan hier: www.smo-helmond.nl/media/nieuws/artikel_werken_en_leren_in_Jobfactory.pdf


“Kwaliteit zit in de mensen en dat is bij SMO goed merkbaar”

Deze maand heeft de externe audit bij SMO plaatsgevonden ten behoeve van verlenging certificering HKZ.
Het HKZ-certificaat toont aan dat de zorg van SMO voldoet aan alle kwaliteitseisen én dat SMO de cliënt centraal stelt. Dit is vastgesteld door een onafhankelijke instelling.


Housing First in Helmond

 Housing First (eerst onderdak) moet ervoor zorgen dat bepaalde dak- en thuislozen zich verantwoordelijk gaan voelen voor de woning die ze krijgen. Ze krijgen de woning alleen onder bepaalde voorwaarden. Zo moet de bewoner begeleiding accepteren, de huur betalen en mag niet voor overlast zorgen.